Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

23.12.2012 г.

Мо Ян – Нобелов лауреат за литература

Във вихъра на догадки, хипотези и обзалагания 57-годишният китайски писател спечели най-престижната литературна награда, последваха яростни критики.


Сред фаворитите, които, освен Мо Ян, със затаен дъх са очаквали решението на Нобеловия комитет, според информацията на „Свенска Дагбладет”, са били канадската писателка Алис Мънро (фаворит на шведските литературни среди) и японецът Харуки Мураками (любимец на масовия читател). Според шведската телевизия SVT сред споменаваните имена са били и американецът Филип Рот, алжирката Асия Джебар, албанецът Исмаил Кадаре, суданецът Нурудин Фарах и британецът Салман Рушди. Изглежда, че Нобеловото жури е било твърдо решено да разбие обичайния стереотип. Според него типичният Нобелов лауреат за литература е на 65 години, пише романи на английски и най-често е от европейски произход. В каква степен този портрет-робот се прилага към лауреата за 2012 г.?
Африканският континент е най-пренебрегваният сред Нобеловите лауреати за литература”, изказва съжалението си Гунар Болин, литературен критик в шведското обществено радио SR. Що се отнася до обзалаганията, те също бяха интересни. В сряда сайтът Ladbrokes обяви, че Мураками излиза начело, следван от унгареца Петер Надаш, докато според Unibet носител на Нобеловата награда ще стане Мо Ян, а Алис Мънро е съответно едва на четвърта позиция. И тази прогноза излезе успешна. Тъкмо китайският писател Мо Ян ще наследи шведския поет Томас Транстрьомер, който спечели наградата през 2011 г., получавайки чек за ... продължете от Портал за изкуство, култура и общество