Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

23.12.2012 г.

ИВАН ЦАНЕВ награден защото заслужава...

Мразовито софийско утро. В 10 часа сутринта на 14 декември, в топлината на аулата и след звуците на Gaudeamus Igitur, ректорът проф. дин Иван Илчев връчи Голямата награда на Софийския университет на поета Иван Цанев.
Досега тази висока академична чест е отдавана на писателите и поетите Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Валери Петров, Борис Христов, Антон Дончев, Георги Мишев, Дончо Цончев, Боян Биолчев и Димитър Шумналиев. От изброените имена се вижда, че в този почетен списък всички са достойни, но, също така, и че не всички достойни са в него.
В словото си деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов подчерта, че научно-преподавателският елит на нацията оценява и се прекланя пред най-изявените таланти на българската изящна словесност.
Иван Цанев е български поет, известен автор и на детска поезия. Роден е на 30 ноември 1941 г. в село Острица (Област Русе). Завършва русенската гимназия „Баба Тонка“ и следва във Факултета по славянски филологии на Софийския университет. През 1965 г. жури с председател Никола Фурнаджиев му присъжда голямата награда за поезия в Националния литературен конкурс на младежкия вестник „Пулс”. Първата му... продължете от тук: GrosniPelikani.net