Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

17.12.2012 г.

ЯНУШ ПИЛИНСКИ

Янош Пилински е роден в Будапеща, където завършва гимназия и университет. През 1944 год. е  мобилизиран, а година по-късно обхожда военнопленническите лагери в Германия. Преживяното през тия години е постоянна тема и в досегашното му творчество.
От 1957 година е редакторския католически седмичник “Уй ембер” ( “Нов човек”)
През 1960 – 1970 – те дава свои стихотворения да се четат в Европа и САЩ.
Работил е с режисьор Dyuloy Maar, който по-късно продуцира няколко документални филми за поета.
Пилински получава най-напред призвание извън Унгария.
Пише от 1940 год. През 1946 г. издава първата си книга “Трапец и преграда”, последвана от “Ден трети” 1959 год., “Реквием” (1963) , ” Иконите на големия град” (1970) и др.
Издал е около десетина книги, сред които и “Златната птица” (1957) – приказки в стихове за деца.
За светогледа на Пилински е характерен и дуализмът, който се отдалечава постепенно от догмите на католицизма. Особен интерес представлява твърдата му антифашистка позиция, роденият от съчувствие към човека хуманизъм, богатството и точността на езика, бягството от формотворчеството в името на една кратка и изпълнена с простота и настроение фраза.
Посрещнато добре от унгарската литературна критика, творчеството на Пилински е отличено с наградата “Баумгартен” през 1947 г., а по-късно – с наградата “Атила Йожев”. Янош пилински умира на 27 май , 1981 г. в Будапеща.

Поезия:
Trapéz ове korlát / трапец и барове ( 1946 ) Harmadnapon / В деня на трета ( 1959 )
Nagyvárosi ikonok / икони на града ( 1970 )
Szálkák / Splinter ( 1972 )
Кратер / кратера ( 1976 )

Драма
Rekviem / Реквием ( 1964 , сценарий)
Végkifejlet / изолация ( 1974 )

Проза
Beszélgetések Шерил Suttonnal / Разговори с Шерил Сътън ( 1977 , роман-диалог)
Szög ове olaj / нокти и мир ( 1982 , есета)
А ünnepélye mélypont / Фестивал на отчаянието ( 1984 , разкази и драми)

...
източник: Уикипедия