Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

10.10.2013 г.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА – 2013 г.

Според британската букмейкърска компания “Ladbrokes” японският писател Харуки Мураками е най-вероятният носител на тазгодишната Нобелова награда за литература, но може Боб Дилън може да бъде следващата изненада като носител на престижната награда за световна литература. Важно е да се отбележи, че букмейкърите представят като вероятен нобелист известната канадска писателка Елис Мънро, която е лауреат на наградата „Букър”.
Голям шанс да получи Нобеловата награда за литература за тази година според букмейкърската компания има и белоруската писателка и журналистка Светлана Алексиевич. След нея се нарежда американската писателка, драматург и критик Джойс Каръл Оутс.
Според експерти е много голяма вероятността тази година наградата да бъде присъдена на жена. Явни фаворити няма, но според тях не е изключено наградата да получи Светлана Алексиевич или алжирката Асия Джебар.
В букмейкърския сисък са включени още Петер Надаш, Кормак Маккарти, Милан Кундера, Умберто Еко, Филип Рот, Томас Пинчън, Амос Оз, Том Стопард, JM Кутси,  Марио Варгас Льоса и Дорис Лесинг да станат нобелови лауреати , автори като Херта Мюлер , JMG Le Clézio и Tomas Шьостранд също са чест .

СПИСЪК НА АВТОРИ ПРЕДЛОЖЕН ОТ СВЕТОВНИ КРИТИЦИ:

1.
Филип Рот
Той е американски писател, известен с романите и разказите си, посветени на живота на американскитеевреи. Прославя се с третата си книга, „Синдромът Портной” (Portnoy’s Complaint) от 1969 г.  Филип Рот е един от най-награждаваните американски писатели.
През 1997 той е удостоен с Пулицър за “Американски пасторал”. През 1998 получава Националния медал за изкуство на Белия дом, а през 2002 му е присъдено най-високото отличие на Американската академия за изкуство и литература – Златeн медал за художествена литература. Преди него наградата са получавали автори като Джон Дос Пасос, Уилям Фокнър и Сол Белоу.
Филип Рот е двукратен носител и на Националната награда за книги и Националната награда на кръга на литературните критици. Неотдавна Филип Рот получи и двете най-престижни награди на ПЕН.

2
. Харуки Мураками
Японският писател е сензация в родната си страна , така и в света като цяло . Последният му роман, Безцветен Tsukuru Tazaki и годините му за поклонение , продадени над един милион копия през първата месеца на освобождаване и се очаква да бъде публикуван на английски език през новата година . Романите му често съчетават сюрреалистични щрихи с препратки към западната поп култура и са известни с обикновена техния стил . Той вече спечели Франц Кафка награда и награда Ерусалим , между другото .

3.
Adonis
Сирийския поет Адонис е многогодишно претендент за наградата. Въпреки веднъж в затвора за участието му в социалистическата партия и е жертва на цензура , работата му продължава да изследва политически въпроси от Близкия изток. Той е дългогодишен жител на Париж и е автор на над 50 книги с поезия и проза , въпреки че той се обърна към картината през последните години.

4.
Томас Пинчън
За случайния наблюдател , 76 -годишният Томас Пинчън е известен с неговите постмодерни литературни творби . След публикуването на първия му роман , V ( 1963 ) , Пинчън последователно слят с енциклопедични познания по математика , физика и история с лиризъм , поп културата и хумор клоунада .

5.  Маргарет Атууд
Канадската писателка Маргарет Атууд е най-известна със своите амбициозни романи с коренно различни жанрове. Тя също е публикуван поет и е номинирана за Man Booker награда пет пъти , печели веднъж за The Blind Assassin . Последния си роман, MaddAddam , е третата част от трилогията, публикувана през 2013 г. с положителни отзиви .

6.  Алис Мънро
Алис Мънро е канадска писателка. Тя е три пъти носител на канадската награда „генерал – губернатор” за фантастика, и е многогодишно претендент за Нобелова награда. Ппечели Man Booker International награда през 2009 година.
Нейният стил на писане е на нивото на най – големите световни писатели фантасти.
Важно е да се отбележи, че писателката Монро започва да пише и публикува още от тийнейджърските си години. Често я сравняват с големите писатели на късия разказ, като Чехов и др.
Проза Мънро, свидетелства за двусмислеността на живота: “иронични и сериозна в същото време”, “мото на благочестие и почит, и пламенен фанатизъм”, “специална, безполезни знания”, “тонове на писклив и щастлив възмущение”, “лош вкус, на безсърдечието, радостта от него. ” – отбелязва Робърт Такър.

7.
  Хавиер Мариас
Синът на философа Хулиан Мариас Хавиер Мариас е испански писател и преводач. Като преводач, той е най-известен със своите версии на Тристрам Шанди . Хавиер Мариас превежда активно проза и поезия от английски език. През 1979 г. получава Националната награда за превод за изданието на испански език на романа „Животът и мненията на Тристрам Шанди, джентълмен“ на Лорънс Стърн. Той е автор на романи, разкази, есета и публицистични статии. Известността му се дължи най-вече на романите му,
Хавиер Мариас е носител на множество престижни литературни награди
На български са издадени „Всички души“ (Прозорец) в превод на Стефка Кожухарова, „Сърце тъй бяло“ (Обсидиан) и „Лицето ти утре. Треска и копие“ (Прозорец, Алтера), „Лицето ти утре. Танц и сън“ (Алтера) в превод на Людмила Илиева, „За мен спомни си в утрешната битка“.
Характерни за романите на Мариас от „Всички души“ насам са минималистичният сюжет с множество отклонения, сложният синтаксис и въпросите за разказването и премълчаването на истории.

8.  Давид Гросман
Израелски автор на фантастика и журналистика , Дейвид Гросман също е добре известен като виден критик на израелската окупация на Палестина. Неговите книги, като виждате под : Love , са имали голям успех в родината си , а останалата част от света . Последният му роман, до края на земята, изследва израелско-палестинския конфликт .

9. Bob Dylan
Робърт Алън Цимерман , по-известен на света като Боб Дилън, е най-известният от всички имена , споменати във връзка с тази награда . Сега 72 , Dylan е изключително влиятелна фигура в популярната култура и контракултурата от началото на шейсетте . Favourite за наградата през 2011 г. , певицът се възхищавал за своите поетични текстове , които доказват, политически, социални , философски и литературни влияния. Неговият 35-ти студиен албум , Tempest , е издаден през 2012 година.

10.  Ngugi WA Thiong’o
Tой плодовит автор от Кения. Написал е пиеси и романи на английски, Gikuyu и суахили . Бил е в затвора  през 1970 г. за политическия характер на творчеството му. След това преподава в университетите в Ню Йорк и Йейл . По време на дългата си кариера , Ngugi е въплътил големите въпроси в постколониална литература; като например кого да атакува и на какъв език да го направи. Най-новата му книга, мемоари, озаглавена „В Дома на Interpreter” , се появява през 2012 година.