Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

25.11.2012 г.

Разкрепостена среща...

  У наше село, дека е у врачанско, почти секи цъка: ц-ц-ц... при среща с комшията, или с некой друг съселянин по най-разни поводи. Е така е...! 
  Буля Кина, жена на средна възраст, стройна кат фиданка и обгоряло лице от слънчевите бани на къра, е убавицата  у села. 
  Почти сички прилежащи у тоа село казуват, че она е като топ модел от корицата на некое списание. А она е с вирната глава и оди кат газела. 
  Съседът й бай Герчо кат я види, все цъка ли цъка, и се кани...
  В този горещ юнски ден, буля Кина бе облечена с къса блуза впита по тялото, оформяща  прелистите й, и с вталена пола почти до средата на бедрото.
  Съседът й, сложил ръце на кръста, продължаваше да цъка...
  - Ц-ц-ц-ц..., ама че маце е наша Кина, като я...
  А тя застанала насреща му  до отворената вратница, разделяща двата двора, разтворила крака, доколкото й позволява полата, с ръце положени на кръста, като буквата "Ф",попита:
  - Кво има, бай Герчо?!
  - Е па глеам та!
  - Е па оти ма глеаш?! - пита учудена. 
  - Оти да не глеам, убавка си, стройна си кат фиданка и сочна кат ябълка. Фашташ ми зъркелите, и благо ми стаа на душата, кат от мармалад... Я ква кошута си! Де да бяв некой авджия...! 
  - Че кат толкоз ми имаш мерак, давай бе...! 
  - Ами-и-и... кат не ми стааа, поне да глеам цъкам!  


                                               
                                            © автор: Николай Пеняшки - Плашков