Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

1.06.2013 г.

2 юни – ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България



   “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...”

  Втори юни е забележителна дата, която е израз на почит и поклон на българската нация към великото дело на знаменития български поет, сатирик, журналист, издател и революционер Христо Ботев, дал младостта и живота си за бъдещето на родината и поколенията след него.
  Той и неговата чета, която е била в състав към 205 родолюбци, загърбили лични проблеми и битие, се отдават за род и родина в името на свободата.
  Христо Ботев и неговите четници, които са смесица от добре обучени бойци от Втората българска легия и от неподготвени във военна подготовка ентусиасти, на 17 юни завземат австрийския пътнически параход „Радецки”.
  В случая поставен пред свършен факт капитанът Енглер предоставя парахода на разположение на воеводата и неговата чета, предрешени като обикновени пътници.
   Ботев връчва на капитана писмено обръщение – ултиматум да акустира на българския бряг край Козлодуй, като набляга на пояснението:
           „... за да се притечем в помощ на нашите въс-танали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо отечество България”.  
  Стъпвайки на български бряг в с.Козлодуй, великият Ботев коленичи и целува българската земя.
   Той и неговата чета продължават по пътя за Враца.
Влизайки в с.Борован. Към тях би трябвало да се присъединят близо 400 нови въстанници, но се присъединява само един.
    Ботев е останал силно разочарован от поведението на борованчани, от които е очаквал обещаната подкрепа, въпреки настъпилата нощ. По характер и убеждение не би могъл да бъде като Бенковски и Захари Стоянов да запали село Борован и да разпори с нож като говеда мъжете, които уж обещали да се присъединят към него. Това негово поведение е отражение на неговите възгледи. В конкретния случай за Борован, той изрича думите: „Борован спи и вечно ще спи!”
   Продължавайки по своя път Ботевата чета бива на-падната няколко пъти от черкези и башибозуци. Въпреки нападенията и жертвите българските четници успяват, което е израз на високия боен дух, подплатен
с любов към родината. За тях България и българската нация е на първо място.
 Настъпва сюблимният момент – 20 май 1876 г.(1 юни според Грегорианския календар), когато пада убит поета и революционер Христо Ботев.
   Много българи родолюбци загиват за свободата на България, водени от мисълта за „чиста и свята република”.  Те отдадоха живота си да пребъде родната зе-мя, да има бъдеще за децата ̀и, да бъде свободна и слънчева родина. Загубиха младостта си, за да има бъдеще за нашата.
   На 2 юни 2013 г. се навършват 137 години от гибелта на твореца и революционер Христо Ботев. По традиция всяка година на тази дата в продължение на две минути сирените в цяла България ще свирят в знак на всенародна почит към неговото дело и на загиналите за свободата на България. В тяхна чест всички пешеходци и пътни превозни средства спират на място до края на звука на сирените.
   Този исторически ден се отбелязва за първи път официално през 1901 г., когато на връх „Вола” присъстват и живи Ботеви четници.
  На връх „Околчица” през 1938 г. е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст – за увековечаване подвига на Ботев и неговата чета.
    Всяка година на 2 юни, край връх „Околчица” се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България.

© Николай Пеняшки – Плашков   
20. 05. 2013