Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

10.01.2013 г.

СТРАННИ ЗАВЕЩАНИЯ НА ИЗВЕСТНИ ПИСАТЕЛИ



Малко преди смъртта си древноримският поет Вергилий заръчал на приятелите си да изгорят всичките 12 тома на поемата "Енеида", описващи приключенията на троянския герой Еней - труда на живота му.

Той стигнал до това решение, защото не успял да го завърши. За щастие обаче близките на поета успели да го разубедят и той премахнал това желание от завещанието си.

След смъртта му "Енеида" била публикувана и много високо оценена. Последно желание на Шекспир е било жена му да получи неговото "второ най-добро легло". Особената му воля и досега продължава да предизвиква спекулации относно връзката със съпругата му Ан Хатауей.
По това време да завещаеш на някого легло всъщност не било чак толкова необичайно - леглата без бълхи и дървеници се ценели високо и стрували скъпо.

Чарлз Дикенс искал присъстващите на погребението му "да не носят шалове, папионки, връзки на шапките и разни други отблъскващи абсурди".
Писателят си пожелал и скромно погребение, на което да присъстват само роднини и близки приятели. Изрично подчертал, че не желае времето и мястото на церемонията да бъдат разгласявани.
Желанието му обаче, меко казано, не било взето под внимание. Паметта му била почетена с огромно траурно шествие и всички, които взели участие в него, носели папионки, шалове и връзки на шапките.
Погребението се превърнало в събитие от национален мащаб и човекът, който бил свикнал да получава всичко докато е жив, не успял да вземе това, което пожелал последно.

Джордж Бърнард Шоу бил доста критичен към религията и в завещанието си включил цял раздел, в който подкрепя "продължилата милиони години сага на Дарвин за сътворението" и критикува "шестдневното резюме" на Библията.
Затова последно му желаниебило: без религиозна служба и "без кръст под каквато и да е форма или други инструменти за мъчение и символи на кървава саможертва". Приживе Шоу мечтаел да реформира английската азбука, като замени познатите букви с други 40, които да улеснят правописа.
В завещанието си оставил значителна сума за популяризиране на новата фонетична азбука, но идеята била окачествена като невъзможна за реализиране и парите били разпределени между три институции - Британския музей, Националната галерия на Ирландия и Кралската академия за изкуства.