Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

8.10.2014 г.

Български писател с европейска награда за литература за 2014 г.

Във  Франкфурт  на 8 октомври  на Панаира на книгата ще бъдат обявени лауреатите на наградата  за литература за настоящата 2014 г. Ще бъдат обявени 12 носители на престижната Европейска награда за литература, между които е и български писател . Тази информация е от постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел, цитирани от  БГНЕС.  

Обявената наградата има за цел да привлече вниманието към новите таланти и да насърчи публикуването на техните книги в различни страни, както и да изтъкне европейското културно многообразие. Тържественото връчване на наградите на тазгодишните лауреати ще се състои на официална церемония на 18 ноември 2014 г. в "Concert noble" в Брюксел в присъствието на официални лица, както и на видни личности от света на литературата, културата и политиката.

В инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа

Церемонията се организира съвместно от Европейската комисия и консорциум на Европейската и международна федерация на търговците на книги, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.
Европейските награди за литература се връчват от 2009 г. През 2011 г. лауреат на престижната награда за литература на ЕС стана българският писател Калин Терзийски.
Тази знакова за ЕК инициатива има за цел да разкрие разнообразието на съвременната европейска литература, да насърчи още по-широкото й разпространение на територията на континента, както и да поощри интереса към книги от автори с друга националност, като се отделя специално внимание на нови имена.