Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

22.04.2014 г.

Чикаго ще се срещне с творчеството на Ивайло Диманов

В началото на месец май ценителите на литературата и поезията, музиката и културата, както и цялата активна българска общност в Чикаго, ще имат възможност да чуят и се запознаят с Ивайло Диманов.
Известният български журналист, писател и бард, автор на 8 книги с поезия, разкази, театрална критика, ще гостува от 6 до 13 май в града ни, по случай предстоящите чествания на големите майски български празници.
За Ивайло Диманов майсторът на словото Александър Геров пише в дневника си още в началото на 80-те години: “Много талантлив поет!”. Диманов е превеждан на английски, френски, италиански, сръбски и руски езици. Носител е на множество национални и международни литературни отличия, журналист на годината за 2008 г. Пял е и с Ал Бано и Ромина Пауър, както и със самия Окуджава. Имал е над две хиляди концерта със свои авторски песни в България, Гърция, Русия, Сърбия, Чехия, Румъния, Италия. Някои го наричат българският Боб Дилън, вероятно заради бунтарските му песни и несправедливата съдба на първата му книга “Площад Гарибалди”, превърнала се, по мнението на мнозина, в най¬-известната стихосбирка на прехода.
Ивайло Диманов е роден в София. По образование е филолог, по душа – филантроп, и все още вярва, че Доброто може да надживее и смъртта. Неотдавна излезе най-¬новата негова книга – сборникът с поезия “Всички клоуни отиват в Рая”. Записали се предварително за срещите с автора (а такива засега са уговорени в двете православни църкви и в училище “Джон Атанасов”), ще могат да закупят книгата с автограф.
Подробности за посещението на Ивайло Диманов очаквайте в българската преса в Чикаго и на сайта Eurochicago.com, по чиято покана творецът гостува в Града на ветровете. Той ще пристигне от Канада, където също ще има изяви във вече традиционния Bulgarian Arts Festival – на 26 април в Торонто, в Papermill Gallery.

Eurochicago.com