Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

25.09.2013 г.

25 - ти септември паметен ден на гр. Добрич

   
 25-ти  септември е исторически,  паметен ден  за гр. Добрич, понеже на тази дата през 1940-та година нашият град се връща в пределите на нашата мила родина България - чрез подписването на Крайовската спогодба.
През 1990 година е официално отбелязана 50-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към Майка България и с указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич, (приема се, че това име идва от Добротица чак през XiV век). А може би е някаква грешка в съвременния превод.
От него момент до ден днешен, 25-ти септември е исторически, паметен ден за нашия град.
В този празничен ден присъстваха гости и делегации от побратимените общини на държавите - Швеция, Украйна, Унгария, Македония и Турция, а също така и дипломати, почетни консули и кметове.
Тържествата започнаха в 9.30 ч. пред мемориалния комплекс "Военно гробище" с панахида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа.
В града ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, Барелефа на цар Борис III, и други паметници, и барелефи. 
В 10.30 се проведе тържествено заседание на Общинския съвет и удостояване с отличието "Почетен гражданин на Добрич" за 2013 г. на Швейцарския еколог и дарител БАРБАРА ГЕРИНГ.


В този ден на централния площад се проведе фолклорен концерт " Добруджа в танци, багри и песен" с участието на Ансамбъл "Добруджа", танцува студия "Добротица", детска танцова студия "Добрич" при Общински младежки център и възпитаници на СОУ "Св.Климент Охридски".
От 15.00 часа в Градски парк "Свети Георгище се състои прожекция на документалния филм "Героите на Добреджа 1878 - 1916" на Национално движение "Традиция" - ПК "46-ти Пехотен Добрички полк".
Програмата ще продължи с концерт на стари градски шлагери "Прегръщам те,  Добрич" с участието на състав "Да останем млади" при Сдружение "Хобисклуб",  състав на патриотични и съвременни песни "Лира" и състав "Добрич" при народно читалище "Йордан Йовков". По-късно следобед в 18.00 часа, ще се  проведе и джас концерт с участието на RED MOOD със солисти Георги Илиев -  китара, Владислав Стоянов - контрабас и Красимир Костадинов - кларинет.
...
© Николай Пеняшки – Плашков