Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

16.08.2013 г.

Юлий Йорданов: Змей Горянин е явление в българската литература

 
Юлий Йорданов: « Змей Излезе от печат дългоочакваният сборник „Да повикаш Бог” с докладите от националната кръгла маса, посветена на писателя Змей Горянин. Както вече писахме, академичната общност на Русенския университет «Ангел Кънчев» отдаде заслужено признание на големия български писател и литературовед Светлозар Акендиев Димитров, най-вече известен с псевдонима си Змей Горянин. Той е с родов корен от Българския Северозапад и по-точно от Лом. В негова памет катедрата по български език, литература и изкуство организира национална кръглата маса „Змей Горянин“. Нейн инициатор и водещ бе нашата землячка главен асистент д-р Велислава Донева.
В паметното събитие взеха участие дванадесет специалисти – литератори, историци, изследователи на творческото дело и живота на забранения до преди двадесетина години писател, останал забравен за поколенията. Интерес представляваха докладите и научните съобщения на Живомира Николаева и Мира Душкова на тема „Северянин“ (1926-1929) – ранни стихове на Светлозар Димитров, Живодар Душков – „Шестте лица на Светлозар Димитров в списание „Духовна култура“, Иво Братанов – „Змей Горянин и списание ”Вяра и живот”, Румен Горанов – «Превъплъщенията на словото в епиграмите на Змей Горянин”, Велислава Донева – «Да повикаш Бог”, Илияна Бенина и Никола Бенин – „Творбите за деца на Змей Горянин – нравствени послания и естетически постижения” и други.
Изключително внимание беше отделено на доклада на литературния критик, носителя на почетната значка на Русенския университет „Ангел Кънчев” Юлий Йорданов, председател на дружество „Будители” в област Монтана - «Писателят, изгорял в блатото на живота”. Змей Горянин не е просто писател, а явление – такова, каквото са мнозината творци от времето на литературния вестник „Развигор” - посочи Юлий Йорданов. - Твърде широко е жанровото пано на неговите творби: разкази, повести, романи, пиеси. Най-често в тях присъства историческата тематика. Преобладаваща по време е епохата на българския народ за национално освобождение. Първите си... продължете да четете от тук: http://montana-dnes.com