Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

15.07.2013 г.

407 години от рождението на Рембранд ван Рейн



РЕМБРАНДДнес на 15 юли се навършват 407 години от рождението на Рембранд Харменсон ван Рейн. Той е Нидерландски художник и гравьор. Смятан е за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история.
Творческата му дейност съвпада с епохата на стопански и културен подем, известна като Нидерлантски век. Стилът на Рембранд Рейн се характеризира с изключително изоби-лие и новаторство, макар и противоположен в доста отношения на власващия по това време в голяма част от Европа барок.
В младите си години Рембранд постига успех и известност като портретист. В по-късния ски живот е притиснат от лични нещастия и финансови затруднения.
Неговите картини и гравюри остават популярни до края на живота му, и доказват познанията на майстора-художник в класическата иконография, която той видоизмения в съответствие с изискванията на неговия собствен опит.
автопортрет
(автопортрет)
   Рембранд Хамерсон ван Рейн е роден на 15 юли 1606 год. в град Лайден в Холандия, по това време част от Съединените провинции на територията на днешна Холандия. Той е деветото дете на Хариен Геритсон ван Рейн и Нелтген Вилемсдохтер ван Зойтбраук. Семейството му е относително заможно – бащата е мелничар, а майката е дъщеря на хлебар.
След завършване на местното латинско училище, постъпва в известния Лайденски университет. Притежава изключителна склонност към рисуването и не след дълго става чирак на Якоб ван Сваненбург, местен художник, който рисува главно исторически сюжети. Рембранд остава при него в продължение на три години.
През 1623 година в продължение на 6 месеца, сравнително кратък период, е ученик на известния художник Питер Ластман в Амстердам. Тези двама майстори изграждат основата на неговото професионално изграждане.
През 1624 или 1625 година Рембранд и неговия приятел и колега Ян Ливенс, а през 1627 г. вече приема ученици, сред които е Герит Дау.
В малкото запазени ранни негови произведения се вижда и усеща личният му подход в изобразяването на човека.
 КАРТИНА 1  РЕМБРАНТ
РЕМБРАНД КАРТИНА 2
РЕМБРАНТ КАРТИНА - 3
РЕМБРАНД КАРТИНА 4
РЕМБРАНД КАРТИНА 5
РЕМБРАНД  КАРТИНА 6
 РЕМБРАНД  КАРТИНА 7
 РЕМБРАНД  КАРТИНА 8
РЕМБРАНД  КАРТИНА 9
РЕМБРАНД  КАРТИНА 10