Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

18.04.2013 г.

Онлайн журналистика. Медиите в дигиталния свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Книгата "Онлайн журналистика. Медиите в дигиталния свят" представлява първото цялостно монографично изследване на български език върху онлайн журналистиката и дигиталните медии, но съдържа и много практически съвети, които могат да бъдат от полза за широк кръг професионалисти в тази област.
Характеристиките на дигиталните медии са разгледани на фона на еволюцията на всички медии и в контекста на цивилизационното развитие на човешката комуникация. Чрез компаративен анализ са представени иманентните свойства на онлайн медиите спрямо традиционните медии. Откроени са технологичните възможности на уеб средата (в нейното усъвършенстване от уеб 1.0 към уеб 3.0), като цифрова интерактивна хипермедийна платформа за практикуване на онлайн журналистика. Подробно са представени познатите ни засега видове социални медии – блогове, микроблогове, социални мрежи и др., като съвременните форми на ние-журналистиката.
В теоретичен план е проследена генеалогията на онлайн журналистиката чрез анализ на Интернет като среда за масмедии и инструмент за публикуване. Детайлно са разгледани медийните типове, характерни за уеб пространството, и съществуващите различия между традиционната и онлайн журналистиката (пространствена и времева неограниченост; незабавност; мултимедийност; хипертекстуалност; интерактивност и др.). Очертани са спецификите на всеки етап от онлайн журналистическия процес – проучване, търсене и събиране на информация, създаване на... 
продължете от http://bg.wikipedia.org

поставил: Николай Пеняшки - Плашков