Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

27.03.2013 г.

Колко време се варят яйцата?

Колко време трябва да се варят яйцата? Това е въпрос, който доста време ме е мъчил. Оказва се че отговорът не е толкова прост, защото необходимите минути зависят от размера на яйцето, надморската височина и от това дали ще се сложи във вряща вода или във студена. Повечето източници препоръчват яйцата да се поставят във студена вода изчаквайки постепенно затопляне, докато заври, защото в противен случай яйцата често се пукат.

Варенето на яйца е трудно от гледна точка на това, че докато не ги обелим не може да сме сигурни колко твърди сме ги сварили.
По-малко вероятно да се напукат по време на "приготвяне" са пресните яйца. Това се дължи на по ниското pH в белтъка, което кара белтъка да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, "запечатвайки" ги заедно. Но, това прави пресните яйца и по-трудни за белене. Яйцата които са престояли няколко дни в хладилника са по лесно чупливи, но и по лесно се белят. Вместо да чакате пресните яйца да остареят, може да добавите чаена лъжичка сода за хляб на литър вода (това повишава pH-то), но имайте в предвид, че това може да им придаде малко по-сярен привкус.

brekfast egg
Добавянето на сол и оцет във врящата вода докато се варят яйцата ще направи по лесно беленето на яйцата.
Имайте в предвид, че върху времето за варене на яйцата оказват влияние както размера на яйцето, така и надморската височина. Следните минути са дадени за средно по размер яйце.


Степен на твърдост/рохкавост на яйцето

Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода.

Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода


Течен жълтък и леко рохкав белтък
3 5

Рохкав жълтък и твърд белтък
4 6-7

Полурохкав жълтък и твърд белтък
5-6 8-10

Твърдо сварен жълтък и белтък
8 12-15