Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

22.03.2013 г.

БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Българската литература има хилядолетна история и е богата на творби и творчески дарования.
Корените и са в митовете и фолклора. Развитието и следва обществено-историческите промени, но в своята същност българската литература  винаги е оставала дълбоко демократична. На писателите винаги се е гледало като на духовни водачи, съдбовно свързани със своя народ.Тяхното слово има характер на етическа норма и социален регулатор.
Първите писмени текстове са надписите на българските ханове, изсечени върху камък. Те съдържат мъдростта на дедите в търсене смисъла на човешкия живот.
064_8 101
През Средновековието литературата е подчинена на християнската религия и богослужението. Повтарят се образци на авторитетни автори.
0_1a6dc_537f4919_L.jpg 386119_orig ev_Matej
През 9 век Светите братя Кирил и Методий извоюват правото на славяните да имат литература на народен език, превеждат Библията и пишат собствени творби. Техните ученици, които са и писатели,  създават първите книжовни школи в България – Преславска  и Охридска. Освен богослужебни, са написани и светски творби – летописи, научни трактати.
453px-Sv_Kiril_Metodij_Zahari_Zograf_Trojanski_mon_1848
Св. Кирил и Методий
images
   Св. Седмочисленици
Времето на цар Симеон е наречено Златен век на българската култура.
car_simeon
Цар Симеон
През 14 век (науката го нарича Втори златен век) Патриарх Евтимий Търновски прави реформи в правописа и жанровете. Създават се великолепни текстове  в стил “плетение словес”.
През Възраждането (18 – 19 век) мирогледът на човека се променя. Променят се и жанровете, образите и темите в литературните творби.Литературата има засилена обществена роля, а писателите са обществени фигури - учители, автори на учебници, революционери, политици, публицисти. Посветили живота си на висока мисия – освобождението на своя народ, писането за тях е част от многопосочните им усилия за постигане на националната идея. В творчеството на  Епископ Софроний Врачански, Георги Раковски, Петко Славейков, Любен Каравелов, Христо Ботев се представя българската национална съдба и се прославя подвигът на борците за свобода.
122520610296814
еп.Софроний Врачански
0c703a9623
Петко Славейков
Hristo_Botev
Христо Ботев
Народният поет, Патриархът на българската литература Иван Вазов половин век работи на литературното поле. Създава българската литература, като й дава образци на почти всички родове и жанрове. формира българската национална идентичност, като сакрализира и митологизира миналото и героите, очертава етническата територия, отправя към бъдещето своите духовни чеда, учейки ги да бъдат българи и граждани на своята скоро възвърната държава. Вгражда в тях своята гордост и умиление от българското.
vazov.2jpg
Иван Вазов
636
Семейство Вазови
В началото на 20 век българската литература се опитва да се съизмерва с европейската, като интерпретира общочовешките проблеми чрез национално-специфичното. Възпитаници на европейски университети (Петко Тодоров, Пенчо Славейков, Николай Лилиев) или развивали таланта си самостоятелно (Пейо Яворов, Димчо Дебелянов), тези писатели създават произведения с дълбоки философски внушения, съвършена форма и прекрасно звучене.
2156 img20 1843
След Първата световна война българските писатели (Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков) пресъздават по свой начин потреса на човека от случилото се, като търсят устойчивото и вечното в българските корени – митовете и фолклора.

430x602
След Втората световна война българските писатели отново се обръщат към митовете и миналото, за да спасят своя народ от бездната, пред която е изправен – национален нихилизъм, идеи за интернационализъм и класова борба. Творбите на Димитър Димов, Димитър Талев, Генчо Стоев, Николай Хайтов, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Антон Дончев са толкова талантливо написани, че успяват да заобиколят догматичната критика. В поезията на Веселин Ханчев, Константин Павлов, Борис Христов се търси човешката мяра за нещата като спасение от клишетата.
Днес се издават оригинални по структура и образи романи и разкази, но поезията е водеща. Създават се стихотворения от всички жанрове. Издават се много стихосбирки. Съществуват много сайтове за публикуване. Има множество конкурси за художествени произведения.
Ученическото литературно творчество се развива и поощрява чрез литературни кръжоци и клубове, литературни конкурси, литературни списания.
P2040678 doc4j_bourgas
Българската литература е удивително богата на таланти и творби. Книгите се съхраняват в библиотеки с различен статут – национална, регионални, читалищни, училищни.

източник: http://invest-bg.eu

поставил: Николай Пеняшки - Плашков