Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

8.01.2013 г.

ЕЛЕКТРОННАТА КНИГА: СЪЩНОСТ, ПРИЛОЖЕНИЯ, ПРОБЛЕМИ

Людмила Кирова
Книгата е обединение от текст и материално (книжно) тяло. В традиционната книга те винаги се осъществяват като едно цяло и едновременно. При електронната книга текстът може да съществува на някакъв носител в дигитален вид, без да е достъпен за четене. За да бъде възпроизведен в читаем вид, е нужен хардуерен технологичен продукт, снабден със софтуерен технологичен продукт. Те съвместно осъществяват "превода" на цифровите данни в графичен вид, който човекът може да разбира.
Видоизмененията в електронната книга спрямо печатната са по отношение на структурата на текста (вж. 2, 3) или на книжното тяло (вж. 1, 2, 3, 4). Новата материална форма се реализира чрез технологична среда, която осигурява функционирането на даден текст в електронен формат (файл). Тя може да се предоставя от:
  • компютър;
  • CD (DVD) устройство и диск;
  • определен сайт в електронното пространство;
  • функция в mp3/mp4 плеър;
  • мобилно електронно устройство - четец.
По-долу се разглеждат различните значения, които се влагат в понятието електронна книга, разграничени по отношение на промяната на формата (материалното тяло) и/или на съдържимото (текста).
1. Представянето на книга в електронен формат я превръща в електронна книга, т.е. традиционният материален носител се променя. Оттук идва по-широкото разбиране на е-книгата като ‘електронен еквивалент на печатна книга, т.е. текстово произведение в дигитален формат’. При форматите за обработка на текстови документи всеки графичен знак, напр. буква, е записан като цифров код, който се възпроизвежда обратно с помощта на таблица (ASCII) в достъпния за човека вид - като текст. В този смисъл, когато печатна книга започне да съществува под формата на своя електронна версия, говорим за тази версия като за електронна книга (е-книга).
2. Същинската електронна книга обаче е структурирана като мрежа от отделни, но свързани помежду си текстове, която представлява т.нар. хипертекст. Конструиран по този начин, хипертекстът не е статично и обективно единство, а "метод за създаване на мрежи от информации" (1: 264). Той не се изгражда само линейно, както този в устното и писменото изказване, а линейният порядък на речта може да се прекъсне и да се направи отпратка, която по един или друг начин е свързана с комуникативната ситуация. За целта определени думи или изрази са хипервръзки. Съдържанието на всяка е-книга и всяко нейно тематично единство също е изградено от хипервръзки, незабавно отпращащи към обозначените подразделения. По този начин се постига отлична ориентация в структурата на книгата и моментална навигация. В процеса на четене могат да се изясняват подтеми, данни или термини, чието детайлно разглеждане е извън нишката на изложението на основния текст. Те подпомагат читателя да попълва знанията си според личната си необходимост и да възприеме текста на нивото на детайлност, която е най-подходяща за неговите познания и интереси. Тази нова структура се отразява на начина на създаването на писмени произведения и на начина на четенето им. Чрез своя избор възприемащият всеки път може да структурира текста по различен начин в зависимост от потребностите си. Четенето от своя страна еволюира в четене със сърфиране. Новост е...

продължете да четете отhttp://liternet.bg