Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

18.12.2012 г.

Почина великият актьор Георги Калоянчев



Днес на 21. декември 2012 г. в 12.00 часа почина големия български актьор  Георги Калоянчев. Поклонението ще се извърши на 21. XII. 2012 г. в 12.00 часа в Сатиричния Театър.
Великият актьор зазършва в ДВТУ „Кръстьо Сарафов” в класа на професор Сърчаджиев. Негови състуденти са и Катя Захариева, Коста Цонев и Катя Динева.
Като актьор започва в Народния Театър.
За първи път участвав киното през 1951 година във филма „Утро над Родината”. Филмът е на съвременна тематика. През 1956 г. следва и участието му във филма „Димитровградци” на същата теметика.
Неговият талант и настройка налагат преминаването му и в комедията. По тази причина постъпва на работа в новосъздадения Сатиричен Театър
Следват  поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в “Специалист по всичко” (1962), Кондов във “Вълчицата”, инспекторът в “Инспекторът и нощта”, фокусникът в “Най-дългата нощ” (1967), Риксата в “Привързаният балон” (1967), Джордано Бруно в италианската продукция “Галилео Галилей” (1969), Езоп в “Езоп” (1970), “Нощните бдения на поп Вечерко” (1980), “Бон шанс, инспекторе” (1983), “За къде пътувате?” (1986)… общо повече от 50 игрални филма.
През 1991 година режисьорът Иван Ничев засне “Бай Ганьо тръгва из Европа” с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказа се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те години.
През 2003 г., е заснето своеобразното продължение “Бай Ганьо се завръща от Европа”. Сценарият е писан специално за големия актьор, но десет години по-рано и дълго време не се намират пари за реализацията му.

През 2003 година след многото други призове и отличия, Георги Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество. Тогава излиза автобиографичната му книга "Жив съм, ваш съм!".

През 2011 г. Георги Калоянчев  партнира за последен път със Стоянка Мутафова в телевизионния сериал "Столичани в повече".