Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

10.09.2014 г.

Китайският писател Мо Йен пристига в България

Китайският писател и нобелов лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен пристига в България в края на септември, съобщи Антония Цанкова, директор на Института "Конфуций" към СУ "Св. Климент Охридски".
До момента Мо Йен е познат на българскитечитатели с романа си "Промяната", преведен от английски език. Носител е на много литературни наград.
Той е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред най-известните му произведения е повестта "Червено сорго" (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан Имоу, който печели през 1988 г. голямата награда "Златната мечка" на Берлинския филмов фестивал.

Негов е и разказът "Люлката на бялото куче" (1985 г.), който също е филмиран, разказът "Прозрачният морков" (1985 г.) и др.
Мо Йен е поредният нобелист, който ще бъде удостоен с титлата почетен доктор на СУ "Св. Климент Охридски". Орхан Памук и Марио Варгас Льоса бяха удостоени с почетното звание през 2011 г. и през 2013 г.