Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

14.02.2014 г.

Книгите, които трябваше да прочетем през 2013 г.

Абсурдно, но факт - като отговор на кризата и тоталния хаос в държавната политика (особено в областта на културата, отново запратена в кьошето, вместо да е с преимущество) тази година беше особено щедра за българския читател. Много издателства си позволиха лукса да издадат книги, които се превеждат за първи път у нас, или акцентираха на качествена българска литература. Доказателство за силния глад за стойностни четива бяха навалиците около приключилия преди броени дни международен Зимен панаир на книгата и силния наплив в книжарниците.
В навечерието на коледните и новогодишните празници в. “Труд” избра специално за своите читатели по едно заглавие от няколко водещи издателства, които през годините категорично са доказали високи критерии и устойчивост във формирането на изискан вкус, сериозен избор, елегантност и стил в задоволяването на разнообразни читателски интереси. Към тях прибавяме и заглавията, определени от най-известните български издателства като техен най-успешен издателски проект за 2013-а. С уговорката, че това съвсем не са всички заглавия на интригуваща литература, издадена у нас през годината, но са задължителни за тези, които са ги пропуснали, с удоволствие ви представяме следната палитра от вълнуващи книги:


“НАСАМЕ СЪС
СЕБЕ СИ.
МОЯТ ЖИВОТ”
от Михаил Горбачов
КК “ТРУД”


Провокативната автобиография на Горбачов е луксозно издание на изд. “Труд” с твърди корици и много фотографии, през които епизодите, разказани в книгата, придобиват плът и кръв, задвижвайки картината на една вече отминала епоха. Независимо от това, дали читателят е съгласен или не с анализите на Горбачов за някои принципи в политиката и живота, за приятелите и враговете, успеха и загубата, семейството и света, тази противоречива книга провокира към размисли и дискусии относно скритите механизми в политиката и света.

“МЕЧТАТА НА КЕЛТА”
от Марио Варгас Льоса
Изд. “Колибри”

Безспорно най-голямото литературно събитие на 2013-а беше първото посещение у нас на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. Живата легенда на латиноамериканската литература, 77-годишният испано-перуански писател, зарадва почитателите си с мъдрите слова, които произнесе при удостояването му титлата Доктор хонорис кауза от СУ. А издателство “Колибри” удвои удоволствието с издаването на още две от най-добрите му книги на български: “Литума в Андите” с криминална и политическа нишка и “Мечтата на келта”, прекрасен документален роман, в който един от най-великите автори на ХХ век с лекота строи романа като многоетажно здание с ефектен параден вход и няколко аварийни изхода.

“ТРИДЕСЕТ И
ШЕСТТЕ
СТРАТЕГЕМИ”
Древнокитайски
сборник по военно
изкуство
Изд. “Изток-запад”

Първият български превод на легендарния старокитайски сборник е извлякъл квинтесенцията на мъдростта от военното изкуство на Сундзъ. Задълбочени старинни и съвременни тълкувания, както и повече от 70 емблематични разказа от китайската история - въоръжена с този пакет от познания, книгата е много повече от наръчник по военно изкуство, учебник по дипломация или сборник с ценни философски наблюдения, които могат да се използват практически в бизнеса, управлението и в семейните отношения. Великолепният превод от старокитайски и съвременен китайски е на Петко Хинов.

“1000 СТРАНИЦИ
БЪЛГАРИЯ”
от Румяна Николова
и Николай Генов
Изд. “Сиела”

Най-амбициозният проект на “Сиела” тази година е сериозното изследване на двама журналисти и фотографи, обиколили страната надлъж и нашир, фокусирани върху някои от най-интересните и не дотам познати истории, личности и места. Книгата не е нито енциклопедия, нито летопис, нито пътеводител или пътепис. Въпреки че тя е донякъде и всичко това, взето заедно, но по малко. Историческите факти са предадени от достоверни източници, а богатият снимков материал и неизвестните истории, представени занимателно, правят от тези 1000 страници ценен източник на познание не само за чужденците, но и за любознателните българи.

“ВЪЗВИШЕНИЕ”
от Милен Русков
Изд. “Жанет 45”

Втора поредна година романът на писателя Милен Русков (автор на “Захвърлен в природата” и “Джобна енциклопедия на мистериите”) продължава да е българското литературно събитие в романа. Не само заради специфичния език, ситуиран в епохата на Българското възраждане, който отскоро звучи и от сцената на пловдивския драматичен театър, но преди всичко заради умението на Русков да фабулира завладяващо и да се заиграва с исторически събития, герои и лица, преплетени в няколко сюжетни линии, този роман стана новият носител на наградата “Елиас Канети”. А миналата година получи “Хр. Г. Данов”, друго високо отличие, с което му се признава първенството в полето на съвременната българска романистика.

“МОСАД”
от Михаел Бар-Зоар
и Нисим Мишал
Изд. “Ентусиаст”

Бестселърът на писателя Бар-Зоар и журналиста Мишал открехва завесата пред някои от най-интересните и опасни операции на израелската тайна служба, сред които е и залавянето на Адолф Айхман, последвано от епохалния процес в Йерусалим. Написана на увлекателен език, тази книга е изпълнена с имена, факти и събития, чиито действащи лица се срещат като в психологически трилър с много неочакван край. Според министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл “Мосад” се чете като вълнуващ шпионски роман, а съдържа разкази за действителни събития от дейността на една от най-добрите разузнавателни служби в света”.

“САМОТНИ
ПЪТЕШЕСТВИЯ”
от Йосиф Бродски
Изд. “Факел”

От Ленинград до Ню Йорк, Венеция и Истанбул брилянтните есета на руския Нобелов лауреат са духовни пътувания между “състоянието, което наричаме изгнание” и “шумът на прилива”, когато “песента на махалото” спира там, където заглъхват стъпките, няколко вдишвания “след пътешествието, или посветено на гръбначния стълб”. Не е случаен изборът на съставителя на този трети том с есеистика на един от най-самотните руски дисиденти, Нобеловия лауреат Йосиф Бродски. След “По-малко от единица” (1996) и “За скръбта и разума” (2003), съставени приживе от автора, тази книга събира най-известните му есета на руски и английски в превод на най-добрите преводачи на Бродски у нас.

“2666”
от Роберто Боланьо
Изд. “Рива”

Друго събитие на литературната 2013-а е шедьовърът на известния испански писател Роберто Боланьо, публикуван след смъртта му не в пет отделни книги, както гласи завещанието на автора, а заедно, за да не се накърнява целостта на изключителния роман. Сравняван с някои от най-значителните творби на ХХ век, полифоничният “2666” така и не обяснява с нищо в съдържанието си защо заглавието е именно това.
 Тази загадка продължава да витае над една от най-коментираните в Европа книги през последното десетилетие, през чийто тънък филтър минава трагедията на съвременната епоха с всички рецидиви на миналото: насилие, корупция, хаос, срив и т.н.“ПОЩА”
от Чарлс Буковски
Изд. “Фама”

Златната класика на неостаряващия бунтар на американската литература е идеално четиво за празниците и особено след тях, когато всеки би могъл да усети на свой гръб несгодите на вечния несретник Хенри Чинаски като свои. Горчивият цинизъм, просмукан с мръсните изпарения на ежедневния живот, в чиято пяна се къпе подритваният от тъпоумните си колеги Чинаски... Не е трудно да различим епизоди от биографията на Буковски и черти от собствения му характер в самотния циник, чиито точни и язвителни забележки към живота никога няма да се уморим да препрочитаме.

“ДВАМАТА ГОСПОДА
ОТ БРЮКСЕЛ”
от Ерик-Еманюел Шмит
Изд. “Леге Артис”

Прекрасен сборник с разкази на един от най-четените в Европа автори, чиито великолепни романи от години издава “Леге Артис”. Познат е у нас и от театралната сцена с творби като “Господин Ибрахим и Цветята на Корана” и “Оскар и розовата дама”, а кратките му истории са истински подарък за ценителите на увлекателното му перо. Темата на всяка от тези невероятни и силно театрални истории са “виртуалните животи, които образуват основата на един реален живот”. Особено ценни са писателските бележки на френския автор, добавени като бонус накрая - де факто това е писателският му дневник, който авторът си е водил, докато е писал книгата.

“ИГРА НА ДАМА”
от Хулио Кортасар
Изд. “АГАТА-А”

“Игра на дама” е сред книгите, които никак не е излишно да имаме в библиотеките си. И не само защото тази година се навърши точно половин век от издаването на един от най-коментираните романи на ХХ век. А именно заради впечатляващото умение на големия аржентински писател да се заиграва със земни и неземни неща, насред разлюления от джаз и спомени Буенос Айрес. Трябва само да разтворим страниците така, както “дамата се играе с камъче, което трябва да подритваш с върха на обувката” - останалото се завихря като на виенско колело: “Отгоре е Небето, отдолу - Земята.” Не е за пропускане и “Тайните оръжия” от Кортасар, която излезе от печат наскоро.

“СОМНАМБУЛИТЕ”
от Херман Брох
Изд. “Алтера”

Появата на романа трилогия на Херман Брох за първи път у нас също е значително събитие, което се появява със закъснение от няколко десетилетия, но все пак навреме. Точно сега е моментът да бъде прочетен този “роман без герои”, както го определя Херман Хесе, роман, който се заиграва както с формата, така и със съдържанието, без да експериментира заради самия експеримент, а напротив - точно толкова, колкото е необходимо. Виртуозно е показан разпадът на променливата като хамелеон Европа, която Брох разнищва с финия си интелект и сканира чрез разпада на формата на романа във втората му част. Да стоиш вцепенен от размисъл над бълбукащата бездна на хаоса - именно това е преживяването на тези 807 страници дестилирана литература.

“КЪСМЕТЪТ НА
СМОТАНЯКА”
от Кърт Вонегът
Изд. “Ера”

Силно кинематографични и с неочакван финал, късите разкази на Кърт Вонегът са истинска находка за ценителите на кратките литературни форми. Седемте разказа, събрани в “Късметът на смотаняка” (чието оригинално заглавие е доста различно: Sucker`s Portfolio) се публикуват за първи път у нас и по сюжетния им размах се родеят с оригинални сборници като “Други гласове, други стаи” на Труман Капоти. Пластичният превод на Марин Загорчев също е допринесъл много за магнитното поле на известния с чара си художествен стил, неслучайно определян като “вонегътизъм”.

 “БЕЗМЪЛВНИЯТ ДОМ”
от Орхан Памук
Изд. “Еднорог”

Едно от най-добрите “бавни” четива. Новият роман на турския Нобелов лауреат е сред първите му творби; написана е на един дъх, но изисква бавно и внимателно четене. Вглеждането в процепите между оградата към един изпълнен със скърцащи тайни типичен турски дом води до състояние на вцепенение от изненада. Внимателният, филигранен превод на Розия Самуилова поставя невидими пътни знаци в бавния път на проникването в болката и страданието на различния. Тук се прокрадват много от традиционните за Памук теми, добре известни от романите му “Сняг”, “Черната книга”, “Истанбул” и др.

“ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА
ПЪТЕШЕСТВЕНИКА:
ЕВРОПА”
от Майк Джерард
Изд. “Хермес”

Луксозното издание е богато на полезна информация и атрактивен снимков материал, насочващ към най-търсените дестинации в Европа. Организирано е на принципа, познат от пътеводителите на “Нешънъл Джиографик”. Майк Джерард е един от авторите на “Таймс” и “Уошингтън Поуст”, написал е над 30 пътеводителя за Европа; пътувал е от Прага до Виена на велосипед, стигнал е до Северната полярна окръжност с влак, задържал се е малко повече в Бордо и е работил в гръцка таверна. Но вероятно в България е стигал само до Пловдив, защото това е единственото лице на страната, която е избрал да представи.

Изборът на издателя
В. “Труд” помоли издателствата да посочат по 1 книга, с чието издаване през изтеклата година се гордеят. Ето техният избор:
 

КК “Труд” - “Насаме със себе си” от Михаил Горбачов
 

“Колибри” - “Дора изследователката”

“Сиела” - “1000 страници България”

“Жанет 45” - “И всичко стана луна” от Георги Господинов

“Изток-Запад” - “Момчешки живот” от Робърт Маккамън

“Дамян Яков” - “Мистерията на пасианса” от Юстайн Гордер

“Еднорог” - “Доведете труповете” от Хилари Мантел

“Алтера” - “Сомнамбулите” от Херман Брох

“Рива - “2666” от Роберто Боланьо

“Леге Артис” - “Спомени, сънища, размисли”, автобиография на К. Г. Юнг

“Агата-А” – “Игра на дама” от Хулио Кортасар

“Милениум” - “Уикилийкс - машината, която убива тайни” на Анди Грийнбърг

“Ентусиаст” - “Приказка за Вълшебната флейта”

“Ера” - “Късметът на смотаняка” от Кърт Вонегът

“Парадокс” - “Дванадесетте обръча” от Юрий Андрухович

“Егмонт” - “Светецът на неизбежната лудост” от Елиф Шафак

Издателство “Просвета” - “Литературноисторическата реконструкция” от Михаил Неделчев

“Слънце” - “Любов в сърцето на Италия” от Марлена де Бласи

“Хермес” - “Аз преди теб” от Джоджо Мойс

“Персей” - “Заветът на Нострадамус” от Том Егеланд

“EРГО” - “Комунистът Монте Кристо" от Ноеми Сечи


 източник:    http://www.trud.bg