Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

20.10.2013 г.

НИЙЛ САЙМЪН

НИЙЛ САЙМЪН - АМЕРИКАНСКИ ДРАМАТУРГНийл Саймън (1927) е един от най-популярните американски драматурзи. Писателската си кариера започва във военен вестник, докато служи във Военновъздушните сили. Комедийните скечове, които пише с брат си Дани, му отварят път към радиото и телевизията. В началото го наричат “шутът на Бродуей”, но той бързо променя мнението за себе си и успява да се наложи като сериозен автор, който има качеството да владее публиката. Носител е на наградата “Пулицър” за “Изгубени в Йонкърс” (1991), на три награди “Тони” и три номинации за “Оскар” за най-добър сценарий. През 50-те години на ХХ век започва работа като сценарист в шоуто на Сид Цезар заедно с гениите на хумора Мел Брукс, Уди Алън и Карл Райнър. Първата му постановка, превърнала се в хит на Бродуей през 1963 г., е “Боси в парка”. По нея през 1967 г. излиза и филмът със същото заглавие и със звездното участие на младите по това време Джейн Фонда и Робърт Редфорд. През 1965 г. драматургът е удостоен с награда “Тони” за “Странната двойка” (поставяна у нас). Следват възхитителните “Спомени за Брайтън бийч” и “Билокси блус”.
У нас са поставяни следните пиеси от Нийл Саймън: “Странната двойка”, “Жените на Джейк”, “Добрият доктор”, „Глупаците”, „Слънчево с гръмотевици”, „Луд съм по теб”, „Влюбен за последно”.