Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

20.07.2013 г.

КРИПТОГРАФИЯ



Тайнописът, или криптографията (от гръцките думи κρυπτός, криптос - "скрит", и γράφω, графо - "пиша"), е наука, която се занимава с теорията и практиката на скриване на  информацията. В днешно време криптогра-
фията и информатиката, и е тясно свързана с теорията на информацията, компютърната сигурност и инженерното дело.
Първоначално криптографията е изучавала методите за шифриране (и дешифриране) на информацията или обратимото преобразуване на открит (изходен) текст на основата на секретен алгоритъм и/или ключ към шифрован текст, (шифротекст). Тази , т.нар. традиционна криптография, обхваща обаче само раздела симетрични криптосистеми, , в които шифроването и разшифроването се извършва с използването на един и същ секретен ключ. Освен този раздел съвременната криптография включва и раздел в които шифроването се извършва с използването на един и същ секретен ключ. Освен този раздел съвременната криптография включва и раздел Асиметрични криптосистеми, както и ситемите за електронен цифров подпис, хеш-функции, получаването на скрита информация и квантова криптография. Криптографията се прилага на много места в технически напредналите общества - от нея зависят сигурността на картите за електронно разплащане (дебитни карти) на компютърните пароли и на елетронната търговия.
Криптографията е една от най-старите науки, нейната история наброява няколко хиляди години. Тя е древно изкуство и нова наука: още Юлий Цезар я използва, но едва от 1970-те години тя е обект на научни
академични изследвания. Тази дисциплина е свързана с много други като: теория на числата, алгебра, теория на комплексността , теория на информацията и кодове за корекция.