Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

10.06.2013 г.

Днес 10 юни 2013 г. Морис Сендак щеше да навърши 85 години

 Морис Сендак (Maurice Bernard Sendak) е американски писател, живял в периода 1928 - 2012 г.  Става известен и популярен с книгата си "Където бродят дивите неща". 

Произведението е екранизирано през 2009 г. от  режисьора Спайк Джоунз.


Книгата " Където бродят дивите неща" се превръща в детска класика в Съединените щати и е продадена в над 10 милиона тираж в света. В нея се разказва за 10-годишно момче,
тръгнало на пътешествие чрез собственото си въображение, наказано без вечеря, изпратено в леглото.
Изображенията на чудовищата и други подобни същества първоначално предизвикват сериозно недоволство сред читателите, което не позволява успеха на книгата. 

Морис Сендак  е роден в еврейско семейство. От ранна възраст се сблъсква с изключително трудни ситуации причинени от Холокоста. Като дете, заради здравословни проблеми той е прикован на легло и решава да стане илюстратор, след като вижда за първи път филма „Фантазия“ на Walt Disney. По това време Сендак е само на 12 години, а първата му публикация датира от 1947г., като в следващите години той прекарва много време в рисуване на изображения за други автори преди да започне да пише собствени книги.

Става известен като писател с историята си за Макс - "царят на всички диви неща" от поемата 10 изречения "Където бродят дивите неща".

Сендак е автор на 17 книги. Освен като писател, той се изявява като илюстратор и създател на костюми за балетни и оперни представления, а също така и като продуцент в различни телевизионни и анимационни поредици, като "Седем малки чудовища" и др.

През 1996 г. получава национален медал  за изкуство и богат творчески труд от президента Клинтън.

Писателят Морис Сендак умира на 84 години, 2012 г.

На днешния ден 10 юни 2013 г. най-голямата търсачка Google отбелязва годишнината на писателя с атрактивно анимирано лого.


снимки: Интернет