Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

19.04.2013 г.

Ледовете на Южния полюс се топели 10 пъти по-бързо

Най-студено на Антарктида и най-малко лятно топене на ледовете е имало преди около 600 години

Ледовете на Южния полюс се топели 10 пъти по-бързо
Американски учени обявиха, че не става въпрос дали, а в коя година в Северния ледовит океан няма да има лед през лятото, предава агенция Ю Пи Ай. Според тях това ще стане по-скоро, отколкото се е смятало досега.
Джеймс Оувърленд и Муин Ван от американското Федерално управление по изследване на океаните и атмосферата ползвали различни методи за прогнозиране кога в Северния ледовит океан няма да има лед - макар и да става дума само за лятото, разбира се.
Резултатите им показали, че това може да се случи преди 2050 г. или дори оше по-рано - след едно-две десетилетия.
Бързото отстъпление на морския лед в Арктика вероятно е най-видимият индикатор за глобалните климатични промени, заяви Оувърленд.
"Това води до промени в екосистемите и до потенциални последствия върху метеорологичните условия в северното полукълбо. Ранното топене на морския лед в Арктика оказва незабавно въздействие върху климатичните промени."
Различните методи за прогнозиране на отстъплението на морския лед включват исторически данни за климата, наблюдавани сега климатични изменения и компютърни модели на глобалния климат.
топене на ледовете на Южния полюс става десет пъти по-бързо, отколкото преди 600 години, като най-бързо топене се наблюдава през последните 50 години.
Това показва съвместно проучване на учени от Великобритания и Австралия, предаде АФП.
Изследователски екип от Австралийския национален университет и Британския антарктически топографски институт са пуснали сонда на дълбочина от 364 м в ледената покривка от остров Джеймс Рос в северната част на Антарктида, за да измерят температурите в миналото в региона.
Чрез измерването на гъстотата на тези слоеве, учените са успели да определят как историята на топенето се сравнява с промените в температурата в ледената покривка на това място през последните 1000 години.
Открихме, че най-студено на Антарктида и най-малко лятно топене на ледовете е имало преди около 600 години, обясни водещият автор на проекта Нерили Ейбрам.
По онова време температурите са били с около 1,6 градуса по-ниски от тази, регистрирани в края на XX в, каза още той.


Снимка: ЕПА/БГНЕС