Здравейте и добре дошли! :)

“Не вземайте на сляпа вяра това, което сте чули. Не вярвайте на доктрини, само защото те идват от древността и са се предавали от поколение на поколение. Не вярвайте на каквото и да е, само защото то се следва сляпо от множеството. Не вярвайте на каквото и да е, само защото е било казано от древните мъдреци. Не вярвайте на истини, само защото имате пристрастие към тях или по силата на стар навик. Не приемайте за истина нещо само, защото е било изречено от някой авторитет, ваш учител, по-възрастен или по-знаещ от вас. Обмисляйте, анализирайте и проверявайте в практиката и, ако резултатите потвърждават казаното и спомагат за доброто на всички, приемете истината и я следвайте, приложете я в живота си.”
Буда

17.01.2013 г.

ВЕЛИКИЯТ ГОР ВИДАЛ ПОЧИНА НА 01.08.2012

 ГОР ВИДАЛ ПОЧИНА НА 01.08.2012 / 11:33

На 86-годишна възраст почина писателят Гор Видал - признат за създател на политическия роман и един от най-влиятелните либерални интелектуалци в света през 20 век. Гор Видал е роден на 3 октомври 1925 г. във военната академия "Уест Пойнт". Баща му е съветник по аеронавтика на президента Рузвелт, а вторият му баща е потомък на вицепрезидента Арън Бър. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Гор Видал е бил близък с всички, които са излизали на американската политическа сцена през последните 60 години.
Той е автор на 25 романа. Първият, "Уилиуоу", написва едва 20-годишен. Истински и скандално популярен обаче го прави третата му книга - "Градът и стълбът". "Ню Йорк Таймс" отказва да публикува рецензия за скандалния роман, който пръв в американската литература на 20 век засяга проблемите на хомосексуализма.
В България Гор Видал стана известен първо с романите си "Калки", "Вашингтон, окръг Колумбия", "Сътворението", "На живо от Голгота".
Автор е на пиеси, играни с огромен успех, на филмови сценарии и стотици есета. През 1993 г. е удостоен с американската национална награда за литература.
"Ню Йорк таймс" го определя като елегантен и язвителен автор, който не се притеснява да обявява края на американската цивилизация.
През 60-те и 70-те години той беше чест гост на телевизионните публицистични програми, воюваше с имена като Норман Мейлър, Труман Капоти и Уилям Бъкли и обичаше да бъде публична фигура.
Два пъти се кандидатира неуспешно на избори - през 1960 за конгресмен от Ню Йорк и през 1982г. за сенатор от Калифорния.
В спомените си твърди, че на 25-годишна възраст вече е имал над 1000 сексуални контакта с жени и мъже, и обясняваше, че хората по рождение са бисексуални и не харесваше термина "гей", защото той нищо не описвал.
В продължение на 53 години той имаше партньор - Хауърд Остин, и твърдеше, че голямата тайна на връзката им е, че тя никога не е консумирана.
Гор Видал твърдеше, че е популист, докато по темперамент и по рождение беше аристократ. В края на дните си той се смяташе за последния представител на един изчезващ вид и вероятно бе прав, допълва "Ню Йорк Таймс".